Újabb és újabb állásajánlatok Budapest és környékén

Nem meglepő statisztika, hogy az állásajánlatok Budapest területén mutatnak a legszélesebb kínálatot és egyúttal a legmagasabb fizetést az országban. Magyarország központjáról van szó minden tekintetben, ráadásul a demográfiai adatokból is láthatjuk a szinte „aránytalan” koncentrációt.

Ehhez még érdemes hozzávenni azt a több évtizedes tendenciát, miszerint egyre többen költöznek az agglomeráció területére, ami végső soron szintén a főváros „malmára hajtja a vizet” gazdasági értelemben. Ennélfogva az állásajánlatok Budapest környékén is kimagasló választékkal bírnak, együttvéve pedig egyfajta gazdasági „vízfej” alakult ki. A túlnépesedés terhe mellett részben emiatt is rendeltek el építkezési tilalmat a legtöbb agglomerációs településen az önkormányzatok.

Az állásajánlatok Budapesti koncentrációja nem fokozódhat tehát tovább, mert ez egyfelől aránytalanul forgalmassá teszi a fővárost, miközben az ország többi térsége pedig egyre jobban lecsúszik. A munkaerő-piaccal foglalkozó szakemberek emiatt igyekeznek nyomást helyezni a munkaadókra, hogy lehetőleg a kiírt állásajánlatok Budapesthez csak akkor kötődjenek mindenképpen, ha a munkavégzés jellege feltétlenül megköveteli a fővárosi tartózkodást.

Az egyre népszerűsödő „home office” emiatt is kedvező megoldás, hiszen a munkavállalóknak nem kell teljesen elhagyniuk az eredeti lakhelyüket. Szintén hatékony stratégia lehet a vidéki nagyvárosok felsőoktatási intézményinek munkahely-teremtési törekvése. Ahogy sok esetben a legnívósabb diplomás állásajánlatok Budapest egyetemein végzetteket célozzák meg, ugyanígy meg lehetne valósítani mindezt Debrecenben, Pécsen, Szegeden és más jelentős egyetemi városokban is.