Milyen esetekben lehet szükséges a fakivágás?

A szakemberek megtudják erősíteni, hogy sokkal több esetben lehet fontos a fakivágás, mint azt az átlag háztulajdonsok gondolnák. Például, ha a fák dőlési szöge már magasabb a megengedett arányál vagy ha a gyökérrendszerük megsérült és nem tartja stabilan a fát, akkor igenis fakivágásra lehet szükség. Viszont milyen további olyan esetek lehetnek, amikor egyértelműen látni, hogy szükség van a fakivágás előnyös szolgáltatására?

Természetesen, ha megrongálódott a fa, akkor szakemberhez kell fordulnia, aki tud segíteni. Előfordulhat, hogy a fák károsodása hosszú évekig fennmarad, ezért kérdés, hogy a fa mennyire sérült. Ha a fa kisebb sérüléseket szenved, probléma nélkül helyreállhat. Másrészt, ha a fa több mint fele megsérült, előfordulhat, hogy a fakivágás a megoldás, mielőtt összedőlne.

Ha felnéz a fa lombkoronájára, és nagy, elhalt ágakat lát, ez annak a jele, hogy a fa küzd az életben maradásért. Az elhalt ágak a fa tetején annak a jele, hogy a fa a túlélésért küzd. Ezenkívül az elhalt ágak bármikor leeshetnek a fáról. Ha egy elhalt ág leesik a fáról, az jelentős anyagi károkat okozhat. Mielőtt ez megtörténik, foglalkoznia kell a fával. Éppen ezért érdemes olyan szakemberre támaszkodni, aki megfelelően tudja kezelni ezeket az ágakat. Lehet, hogy az egész fa kivágásra szorul.

Végül pedig, ha azt látja, hogy hajtások jönnek ki a fáról, az is annak a jele, hogy a fának jelentős egészségügyi problémái vannak. A hajtások kis zöld növényekre vagy fáról származó szárra utalnak. Általában a hajtások nem egészséges fáról nőnek, mert a fa elveszi az összes erőforrást. A hajtások ellophatják az erőforrásokat a fától, ami azt jelentheti, hogy a fa nem fog sokáig életben maradni, így pedig érdemes megfontolni a fakivágást.