Csarnok szigetelés változatai

A szigetelés mára egy teljesen elterjedt és elvárt művelet az építőipar szinte összes szegmensében, így természetesen a különféle csarnokok (ipari, rendezvény, raktár…stb.) esetében is. A csarnok szigetelés még több szempontból szükséges és jótékony, mint egy általános épület szigetelése.

Az energetikai hatékonyság fokozása (például hőtartás) talán evidens célnak tekinthető, de egy csarnok szigetelésével a benne található speciális funkciók (például állattartás) is nagyobb védelem alá kerül, ahogy maga az építmény állaga is.

A szigetelési eljárások többfélék lehetnek, amelyeknek alapvetően két alaptípusa különböztethető meg: hő-, illetve vízszigetelés. Vannak technikák, amelyek csak az egyik funkció betöltésére specializálódnak, míg vannak, amelyek multifunkcionális jellegűek. Utóbbira jó példa a purhab szórás, amely a csarnok szigetelés legelterjedtebb módszere.

Legfőbb előnyei bármilyen csarnok szigetelésénél igen hasznosak lehetnek: minimalizálják a hőveszteséget, megszüntetik a páralecsapódást, védik a növényeket és állatokat, ellenállóak a kártevőkkel szemben. Népszerűsége a multifunkcionalitás mellett továbbá abban rejlik, hogy ezzel az eljárással a csarnok teljes külső felülete, tehát a tető, a födém, és az oldalfalak is beszórhatóak. Ráadásul a purhab szigetelés és az ehhez szükséges szakmai munkaerő széles körben elérhető.

Amennyiben a csarnok szigetelés célja kifejezetten a vízzel szembeni védelem, akkor elsősorban a PVC technológiák ajánlottak. Ezeket a különféle összetételű és vastagságú lemez borításokat leginkább a csarnok tetejére szokták szerelni. Nemcsak a közvetlenül érkező csapadékkal szemben nyújtanak védelmet, hanem a hő és fényvisszaverő tulajdonságaik miatt megakadályozzák a párásodást és vizesedést is.