Biztonságos és modern óvodai udvari játékok

Egy időben dolgoztam óvónőként, ez idő alatt pedig úgy tapasztaltam, hogy a gyerekek sokféle meglepetést tudnak okozni nekünk szinte minden platformon, így az udvaron is. Pár felnőtt vigyáz egy halom kicsire, ami meglehetősen felelősségteljes feladat, ezért is lényeges, hogy az óvodai udvari játékok megfelelőek legyenek, biztonságosak a 3-5 éves picik számára.

A gyerekek meglepő őszinteséggel tudnak szeretni, az emberi szeretet ilyen spontán és őszinte módját felnőtteknél nem annyira lehet megtapasztalni, sajnos, mint náluk, viszont az is igaz, hogy ez az impulzív, ösztönös magatartás vezethet akár durvaságokhoz is. Ezért is tartottam fontosnak, hogy az óvodai udvari játékok kiválasztásakor körültekintőek legyünk – olyan eszközök mellett döntsünk, melyek egy esetleges lökdösődés során kisebb károkat okoznak a picikben.

Előfordul olyan, hogy a gyerekek gyakran kapnak össze a játékszerek miatt, bár ez nem is gond. Én, mint óvodapedagógus úgy gondolom, hogy ezek a konfliktusok segíthetnek abban, hogy a szociális érzékenységük fejlődni tudjon, ezért is tekintek az óvodai udvari játékokra úgy, mint eszközökre, melyeken megtanítjuk őket arra, hogy türelmesnek kell lenni, tudni kell sorban állni, hogy jó dolog az előzékenység és persze az átengedés is.

A Faberland kínálatában olyan óvodai udvari játékok találhatóak, melyek korosztálynak megfelelőek, fizikai és mentális képességeket is fejlesztenek, ezért is választottuk őket az óvodánk udvari játékainak felújításakor.