Elszigetelt helyek az emberi civilizációban

A Csendes-óceán déli részének elszigetelt szigeteitől Észak-Kanada hűvös határáig, szeretnénk megvizsgálni néhányat a Föld legtávolabbi helyei közül.

A kis Alert falu a kanadai Nunavut területének hegyén fekszik, mindössze ötszáz mérfölddel az Északi-sark alatt. Az Alert egész évben öt fős lakosságával a világ egyik legveszélyesebb és legtávolabbi helye. Az óceán által körülvett térségben a hőmérséklet akár mínusz 40 fokot is elérhet. Mivel az Alert az Északi-sark közelében van, télen 24 órás sötétségre és nyáron 24 órás napsütésre is lehet számítani.

Az Atlanti-óceán déli részén található Tristan de Cunha a világ egyik legelszigeteltebb helyének számító kis szigetekből álló szigetcsoport. A sziklás tereppel és hullámzó vizekkel körülvett sziget csak hajóval közelíthető meg a legközelebbi szomszédoktól, Dél-Afrikától és Dél -Amerikától, amelyek 1700, illetve 2000 mérföld távolságban vannak. Összesen 271 ember van szétszórva a szigeteken gazdálkodóként és kézművesként, bár rendelkeznek televízióállomásokkal és műholdas internet -hozzáféréssel.

A kínai tibeti autonóm régióban rejtett Motuo megye a világ egyik legelszigeteltebb régiója, amely teljesen el van határolva a szomszédos városoktól. A megyébe vezető út megteremtésének kísérletei sikertelenek voltak az ingatag táj miatt, amelyet állandóan lavina sújt, így az emberi civilizáció egyik legelszigeteltebb helye. Az egyetlen módja annak, hogy elérje a területet, ha kirándul a fagyott szárazföldi útvonalon keresztül a Himaláján, és átlép egy függőhídon. De érdemes megkockáztatni, ha sűrű erdők övezik az érintetlen tibeti tájat.

A szó szoros értelmében a világ alján található Antarktisz természetesen az egyik legtávolabbi hely a Földön. Bár a fagyott régióban nincsenek állandó lakosok, a kontinensen vannak szezonális kutatók és tudósok. Az Antarktisz északi csücskén található McMurdo állomás a legnépesebb kutatóközpont, közel 1200 tudós dolgozik a környéken. Bár rendkívül elszigetelt a szomszédos országoktól, McMurdo-ban három leszállópálya található, ami azt jelenti, hogy a lakosok könnyen elérhetik a régiót, valamint számos modern felszerelést.

Ha úgy gondolja, hogy a nevét nehéz kiejteni, próbáljon meg egy lenni azon 500 ember között, akik ebben az elhagyatott területen élnek. Az Ittoqqortoormiit falu Grönland keleti partján található, Izlandtól északra. Grönlandon van rengeteg jég, a várost körülölelő víz szinte egész évben fagyos, így a régióba való hajózás szinte lehetetlen. Ezenkívül a sziget kis repülőtere ritkán szervez járatokat. A lakosság többsége vadászatból és halászatból él, a jegesmedvék és a bálnák a leggyakrabban vadászott állatok.

Végül pedig a Minnesotában található Angle Inlet 150 embernek ad otthont, és csak Kanadán keresztül érhető el. A környék a legnépszerűbb horgász túrákhoz, csak néhány maroknyi helyi üzlet és forrás található a nevén. A diákok télen motoros szánokkal, nyáron hajókkal jutnak el egytermes iskolájukba.