Hol akad el a legtöbb fogyókúra?

A fogyókúra köztudottan nehéz folyamat, és a rengeteg ebben segítő diéta, edzésterv és az egyre könnyebben hozzáférhető egészséges ételek ellenére is a mai napig hősként ünnepli a környezete azt, aki sikeresen eléri az álomsúlyát vagy álomalakját. De miért ennyire nehéz? Mi az, ami miatt a legtöbben pár hét után feladják? A folyamatnak minden része rejthet kihívást: a kezdeti elhatározás, a berögzült táplálkozási szokások elhagyása, a teljes életmódváltás a kezdet kezdetén egy ijesztő, embert próbáló feladatként tornyosul a szemünk előtt. Ha mégis sikeresen belelendültünk, a rögös út során számos akadály gyengítheti elhatározásunkat, legyen az fizikai vagy mentális akadály. Aki pedig hosszabb vagy rövidebb idő alatt elérte a kívánt hatást, annak sem szabad még hátradőlnie, nehogy visszaszaladjanak a kilók – sokak számára ez a legnehezebb rész mind közül.

 

Azért érdemes a fogyni vágyóknak ezeket a kritikus pontokat előre tudatosítani, hogy felkészülhessenek lélekben arra, hogy a fogyókúránál nem csak „a kezdet” nehéz. Ezzel nem szeretnénk eltántorítani senkit, sőt; meggyőződésünk, hogy aki ezzel tisztában van, annak a hosszútávú egészséges súlyvesztés valószínűleg könnyebben fog menni, mint aki a kezdeti nehéz indulás után arra számít, hogy innentől minden megy magától.

  • Kezdetek

Az elhatározás nemcsak azt jelenti, hogy valaki kitűz egy bizonyos eredményt egy bizonyos időpontra, és azt mondja: „hétfőn elkezdem!”. Sokan nem veszik figyelembe a fogyókúra pszichés hátterét: hogy eredetileg milyen mentális állapot kísérte a súlygyarapodást vagy elhízást, hogy szükséges lehet-e szakemberhez fordulni esetleges traumákkal, amelyek a hátterében állhatnak az évek óta tartó hiábavaló próbálkozásnak. Ezen kívül az sem mindegy, hogy valaki csak elhatározza a kevesebb kalóriabevitelt és a több mozgást, vagy megtervezte-e azt a saját testsúlyához, alkatához, egészségügyi állapotához mérten.

  • Folytatás

Az alaposan megtervezett, elkezdett és megszokott fogyókúrában sokaknak akkor támad nehézségük, amikor a napi rutinjukban következik be törés, hiszen ehhez a napi rutinhoz igazították hozzá a diétát. Valamilyen program, nyaralás könnyen csalónapot eredményezhet, a csalónapból csalóhét lesz, és szép lassan gyengül az elhatározásunk. Ha valaki felkészül az ilyen helyzetekre, például utánanéz, milyen italt érdemes fogyasztania szórakozás közben, amelyben kevés kalória van; vagy előre megtervezi egy nyaralás menüjét a körülményekhez igazítva, meg lehet kerülni ezt a problémát, még ha nem is könnyű.

Egy másik gyakori bökkenő, hogy a súlyvesztés a kezdeti időszak után egyszer csak lelassul, vagy megáll. Ezt a jelenséget nevezik fogyókúrás platónak, amikor az anyagcserénk pár hónap után már teljesen alkalmazkodik az új életformánkhoz, és energiaegyensúly alakul ki, amitől megáll a fogyás. Akinél ez a helyzet, és úgy érzi, egy helyben toporog, annak érdemes lehet kipróbálni egy-egy kisebb változtatást akár a diétában, akár a mozgásban. Sokaknál a túl kevés kalóriabevitel a gond, és egy picivel többet kell enniük, másoknak a rendszertelen mozgás, esetleg a nem minőségi alvás az, amin változtatni kell. Természetesen annak, aki már jó ideje egy helyben toporog, és semmilyen változtatás nem segít, célszerű szakemberhez fordulnia, hogy a tanácsaival átlendítse ezen az időszakon.

  • Vég helyett folytatás tovább!

Amint már feljebb említettük, sokaknak a legnehezebb a várt eredmény elérése utáni időszak. A jól ismert jojó-effektus nem ritka probléma. Ezzel kapcsolatban először is azt kell tudatosítani, hogy az álomsúly elérése után nem térhetünk vissza a régi életmódunkhoz, ami hízáshoz vezetett. Ezért fontosabb maga az életmódváltás, mint a súlyvesztés: hogy ne csak lefogyjunk, aztán lezárjuk ezt az időszakot az életünkben; hanem életmódot váltunk, és nem térünk vissza rossz szokásainkhoz. Nyilvánvalóan nem lehet és nem is kell örökké fogyókúrázni, nem is lenne egészséges; de a rendszeres mozgás és tudatos étrend megtartása nemcsak a visszahízást előzi meg, hanem az egészséges szervezet és jó közérzet állandó és legfontosabb kulcsa.