Öltöny vásárlási útmutató: hogyan találd meg a tökéletes illeszkedést?

Egy jól illeszkedő öltöny időtálló befektetés lehet. Ez a ruházat bármilyen alkalommal növelheti önbizalmunkat és feldobhatja stílusunkat. Akár állásinterjúra, akár egy esküvőre vagy egyéb hivatalos eseményre készülünk a tökéletes szabás elengedhetetlen. Öltönyvásárlási útmutatónkban a legfontosabb szempontokat érintjük, ami biztosítja, hogy tökéletes öltönyt válasszunk.

Legyünk tisztában a méretünkkel

Mielőtt nekivágnánk a vásárlásnak elengedhetetlen, hogy pontosan ismerjük a méretünket. Keressünk fel egy szabót, vagy mérjük meg magunkat otthon egy mérőszalag segítségével. Határozzuk meg a mellkas, a derék, a csípő és a lábszár méretét. Ne feledkezzünk el az ujjak hosszáról sem. Ezek a méretek mind fontosak lesznek öltöny vásárláskor.

Ismerkedjünk meg a különböző öltönyökkel

Különféle öltönyök közül válogathatunk, amelyek különféle alkalmakhoz és a személyes preferenciáinkhoz illeszkednek. A klasszikus és a modernebb sport öltönyök széles választéka áll rendelkezésünkre. A hagyományosak időtállóak és sokoldalúan használhatók. A karcsúsított sport öltönyök pedig sokkal testhezállóbbak.

Vegye figyelembe a szövetet és az évszakot

Az anyagválasztás döntő szerepet játszik abban, hogy az öltöny mennyire lesz kényelmes és megfelelő az adott alkalomra. A gyapjú egy népszerű választás, amely egész évben viselhető. A pamut- és vászonöltönyök inkább a nyári időszakra ideálisak, míg a tweed és a flanel a hidegebb évszakokra ősszel és télen ajánlottak. A szövetnadrág minden évszakban tökéletes lehet. Választás előtt legyünk tisztában azzal, hogy milyen alkalomra, eseményre kívánjuk felvenni és milyen az aktuális hőmérséklet. Emellett figyeljünk oda a kényelemre és a stílusra is.

Fordítsunk kellő figyelmet a részletekre

A zakó, illetve az öltöny esetében a részletekről se feledkezzünk meg. Ellenőrizzük, hogy pontosan ráfekszik-e a vállunkra és nem szabad túlnyúlniuk vállunk természetes méretén sem. Nézzük meg a hajtókát, ami feleljen meg a testalkatunknak. A gombolás is eltérhet, így az egysorosakat bármely alkalomra viselhetjük, míg a többsorosak már kicsit formálisabbak.

Figyeljünk oda az ujj és a nadrág hosszára

Az általános megjelenésünket ez a kettő dolog jelentősen befolyásolhatja. Az öltöny ujja éppen a csuklócsont felett végződjön és az ing mandzsettája egy kicsit látszódjon ki. A nadrágnak minimum a cipő felső részéig kell érnie. A bokánk egyáltalán ne látszódjon ki, mert az nagyon vicces látvány lesz. Amennyiben ezekre odafigyelünk, akkor biztosíthatjuk a professzionális megjelenést. Kerüljük a túl hosszú vagy a túl rövid fazonokat.

Ellenőrizzük le az öltöny záródását

Az öltöny záródása jelentősen befolyásolhatja az öltöny illeszkedését. Egy jól illeszkedő öltönynek pontosan kell záródnia, semmilyen rést nem szabad látnunk, ha összegomboltuk. Így lesz elegáns a megjelenésünk. Kísérletezzünk különféle gombolásokkal, hogy megtaláljuk a számunkra megfelelőt.