FÖLDI BOLHA

Kártevő: Földi bolhák (Phyllotreta undullata, P. nemorum és egyéb fajok)

Gazdanövények:
A keresztesvirágú (Cruciferaceae) fajok valamennyi termesztett és gyom változata.

Elterjedés és fontosság:
A földi bolhák nagyon gyakran jelennek meg Cruciferous fajok esetében. Táplálkozásukkal teljesen képesek tönkretenni a fiatal növényeket, főként akkor, ha az időjárás száraz és meleg. Ebben az esetben a veszteség elérheti a 100 %-ot. Ráadásul a földi bolhák terjesztik a fehérrépa sárga mozaik vírusát (TYMV), mely nagy veszélyt jelent például a kínai kelnél. Az idősebb növények esetében a földi bolhák okozta kár nem annyira jelentős.

Tünetek:

Földibolha kártétel levélenA bolhák a szikleveleken és a leveleken táplálkoznak. Ezzel 1-2 mm nagyságú "ablakokat" (egy bőrszövet marad épen), vagy lyukakat hoznak létre. Később, ahogy a levelek nőnek, a lyukak velük együtt nagyobbodnak, és végül akár néhány mm-es átmérőjük is kialakulhat. A súlyosan károsított levelek és fiatal növények teljesen el is pusztulhatnak, főleg meleg és száraz időben. Nagyobb termőhelyeken a központ általában kevésbé károsított, mint a szélek. A tünetek nagyon jellegzetesek, így könnyű őket megkülönböztetni más károkozástól.

 

A kártevő leírása:

Földibolha imágóA földi bolha valamennyi, a Cruciferous növényeken megjelenő fajtája viszonylag kicsi (2 - 3 mm hosszú). A színük általában fényes fekete, néha hosszanti sárga csíkokkal. A hátsó lábakon duzzadt harmadik lábizület található, mely jól alkalmazkodik az ugráshoz. Amikor megzavarják őket, a földi bolhák leugranak a levelekről, és egy ideig halottnak tettetik magukat. A lárvák szintén aprók (4 -5 mm), a színük fehér vagy sárgás. A báb tejfehér és körülbelül 4 mm hosszú.

 

Életciklusa:
Imágó alakban telel át, növényi hulladék alatt vagy a talajban. Tavasz elején a Cruciferous fajok felületére telepednek, és napokon keresztül táplálkoznak. Ezután lerakják tojásaikat a növény tövébe. A kikelt lárvák a gyökereken táplálkoznak vagy vájatokat alakítanak ki a levelekben, de ez nem igazán jelentős kár. Kifejlődésük körülbelül 2 hetet vesz igénybe, ezután bebábozódnak. Egy évben két vagy hárm generáció megjelenése lehetséges.

Védekezés:
- A növényi maradványok azonnali betárcsázása
- A kisebb termőterületeket fehér textillel le lehet fedni. Ezáltal megakadályozzuk, hogy a földi bolhák a növényekre kerüljenek, valamint a levegő nedvességtartalmát is növeljük.
- Permetezés rovarölő szerrel

Hatóanyag Rovarölőszer Dózis / ha koncentráció Betakarítás előtti utolsó alkalmazás (napok) Megjegyzés
pirimiphos-methyl Actellic 50 EC 0,9 - 1,2 l;
0,15 - 0,2 %
7
deltamethrine Decis 2,5 EC 0,3 l; 0,05 % AT Csak azonnal palántázás vagy kikelés után
deltamethrine Decis Flow 7
lambda-cyhalothrine Karate 2,5 WG 0,4 kg; 0,07 % 14
cypermethrine Ripcord 20 EC 0,125 l; 0,02 % AT Csak azonnal palántázás vagy kikelés után
phosalone Zolone 35 EC 1,2 l; 0,2 % AT Csak azonnal palántázás vagy kikelés után
phosalone Zolone 50 WP 1,2 kg; 0,2 % AT Csak azonnal palántázás vagy kikelés után

AT: a kezelést egy szigorúan meghatározott fejlődési szakaszban hajtják végre, vagy úgy, hogy a fogyasztót ne fenyegesse a mérgezés veszélye, mint például magtermelés esetében.