Mi a komissiózás lényege?

A raktári munka sokféle feladatból áll, ezeknek a többsége főleg kétkezi munkákból szokott állni, ilyen mondjuk a csomagok pakolása, termékek összeszerelése, összekészítése, csomagolás, előkészítés a szállításra, bolti készlet leltározása, kikészítése a polcokra.

Bár ezek a feladatok és a nehézségi fokozatok némiképp eltérő lehet attól függően, hogy milyen jellegű cégnél vállal valaki raktáros munkát, pontosan ezért vannak olyan cégek, ahol a vásárlónak nem kell fizetni összekészítési díjat és olyan is van, hogy ezt plusz szolgáltatásként számítják fel. Az összekészítésre van egy hivatalos, bár kicsit talán furcsán hangzó szó, a “komissiózás”, amit sok álláshirdetésnél láthatunk, ha raktári munkákat keresünk, viszont szakmai tapasztalat hiányában nem biztos, hogy tudjuk, hogy mit jelent ez.

A komissiózás az áru rendelést követő összeválogatását jelenti, azaz amikor a munkatárs megkapja az ügyfélszolgálattól a megrendelőlapon szereplő cikkszámokat, akkor azokat kikeresi a raktárban és a termékeket összekészíti a csomagoló osztály részére.

Ez a feladatkör már egyre több helyen felkerül a napi elvégzendők közé, ugyanis egyre több az online rendelési lehetőség, egyre több olyan cég van, akik vállalnak házhozszállítást, vagy átvételi pontokon csomagfelvételt. Élelmiszer boltoknál is van már erre mód, ilyenkor a vásárló online leadja a rendelést, a bolti alkalmazottak pedig komissiózás keretein belül összeválogatják a rendelést, de ugyan ezt láthatjuk bútorboltok, ruhaboltok esetében is, ahol már bevezették az online rendelési lehetőséget.