Magánszerver

A mai szerverekre általánosságban igaz az, hogy nagy teljesítményből fakadóan a kapacitási idejük jelentős része kihasználatlanul marad. A nagy teljesítményű szervereknek nincs kihasználva a teljes kapacitásuk.
A virtual private server egy nem látható, virtuális gép, amely webtárhely-szolgáltatást nyújt. Az ügyfeleknek ezekhez a rendszerekhez rendszergazdai hozzáférésük van, vagyis bármilyen olyan programot telepíthetnek, amik a rendszeren működni tudnak. Mivel szoftver alapúak ezek a szerverek, így sokkal egyszerűbben létrehozhatóak. A VPS szerverek sokkal költséghatékonyabbak, mivel a fizikai szerver ugyan annyi energiából több kisebb magánszervert lát el. Tehát egy személy rendelkezhet saját dedikált szerverrel úgy, hogy nem kell megvásárolnia a szervert és nem neki kell elhelyeznie azt egy speciális szerverteremben.
A szerver vásárlás jelenti egy cég legnagyobb költségét, ugyanis egy komolyabb gép több milliós kiadást jelent. A megvásárolt szervert egy profi helyre kell elhelyezni, ami újabb nagy beruházás tud lenni a cég számára, tehát érdemes bérelni a szervert.