Időspórolás, vagy szentségtörés?-A modern borotválkozás alapkérdése

„Semmi kedvem borotválkozni.” Férfiként elképzelhetetlen, hogy egy ilyen mondat időről időre ne csússzon ki az ember száján. A régi vágásúak a borotválkozást rituáléként tisztelik, de a mai rohanó világban a legtöbben ablakon kidobott pepecselésnek érezzük. Néhány éve kaptam egy angol, úgynevezett három részes borotvát, amit egy kezemen meg tudom számolni, hogy azóta hányszor használtam. Nem azért, mert nem bírná akár a mindennapos használatot is, ezek a típusok rendszeres és alapos tisztítás mellett akár egy egész életen át elkísérnek, hanem pontosan annak időigényessége miatt. A szétszerelés, pengebehelyezés, összeszerelés már alapvetően több időt kitesz, mint amennyit az ember rászánna egy napi borotválkozásra.

Azoknak, akik hasonlóképpen vélekednek, jó alternatívaként szolgálhat az elektromos borotvák széles skálája. Persze akadnak olyanok is, akik ezt a módszert szentségtörésnek és pogány vallásgyakorlásnak nevezik, de ez a cikk most nem ezeknek az embereknek szól. Az előny itt a gyorsaság, ugyanis nincs más teendőnk, mint bekapcsolni elektromos borotvánkat, párszor végigtolni arcunkon (ez a szám persze függ a borotválkozás gyakoriságától is), aztán arcmosás, a borotva pedig visszakerül fürdőszobai rejtekhelyére. Két fő típusa ezeknek a modelleknek a rezgőkéses és a körkéses, mindkét kategóriában találkozhatunk jó és kevésbé jó modellekkel. Általánosságban itt is elmondható, hogy a magasabb ár jobb minőséget takar.

Tisztításra persze itt is érdemes időt szánni, mind a rezgő-, mind a körkéses modellek esetében a késház leemelésével, finom kocogtatással és fújással tudjuk ezt megtenni. Nem túl bonyolult gyakorlat. Az elhasználódás veszélye persze kikerülhetetlen, de igényes használat esetén több évig is üzemképes maradhat elektromos borotvánk.

Ismét kihangsúlyozandó, hogy ezen típusok előnye gyorsaságuk és egyszerű használatuk, de azoknak, akik a borotválkozásra, mint egyfajta hobbira és rituáléra tekintenek, valószínűleg kézenfekvőbb a háromrészes borotva, vagy a borotvakés.