A legjobb fejlesztő játékok gyerekeknek

Az interneten ma már fejlesztő játékok hatalmas kínálatát találjuk meg az összes korosztály számára – babáknak, bölcsiseknek, óvodásoknak, iskolásoknak (de még felnőtteknek is) egyaránt. Azonban felmerülhet a kérdés, mi is a legjobb ezek közül és mire figyeljünk, ha a legjobbat keressük?

A válasz természetesen egyszerű: a megfelelően kiválasztott fejlesztő játékok használata közben csemeténk új ismereteket, képességeket, vagy a meglévőkhöz új szempontokat, aspektusokat szerezhet.

Fontos szempont, hogy egy adott típusú játék egy adott típusú képességet fejleszt. Ha tehát fejlesztő játékokat keresünk, mindenképp gondoljuk át, hogy mi a célunk. Más és más fejlesztő játékra lesz szükségünk, ha a gyermekünk memóriáját, mozgását vagy akár beszédét szeretnénk javítani. A gyorsabb keresés érdekében a játékokat érdemes a fejlesztendő területek szerint csoportosítani, hogy könnyen megtaláljuk azt, amire szükségünk van.

A következőkben összegyűjtöttünk néhány kategóriát, amik alapján érdemes megfontolni, milyen játékokat szerezzünk be gyermekeink számára:

Vizuális észlelést fejlesztő játékok

Térbeli tájékozódást segítő játékok

Matematikai, számbeli játékok

Mozgáskoordinációval összefüggő játékok

Hallás, beszédfejlesztő játékok

Érzelmi intelligencia fejlesztés

Szenzoros, érzékeléssel kapcsolatos játékok

Finommotorika fejlesztés

Logika és gondolkodási művelet fejlesztő játékok

Amennyiben a fenti lista után továbbra is bizonytalanok lennénk, ne féljünk segítséget kérni. A legjobb, ha olyan személyt vonunk be a döntésbe, aki közelről ismeri gyermekünket. Ez lehet egy pedagógus vagy hozzáértő családtag is.