A hatékony mosáshoz nem szükséges az öblítő

Miért ne használnék öblítőt, ha a reklámok szerint attól puhák és illatosak lesznek a ruháim? – tehetik fel sokan a kérdést. A válasz azonban egyszerű, hiszen amellett, hogy a kihagyásán spórolhatunk, a legfontosabb, hogy bőrünket kímélhetjük a benne rejlő szintetikus anyagoktól (gondoljunk csak a rengeteg színezékekre, illatanyagokra és más kémiai vegyületekre).

Nem mellesleg pedig környezetünkkel is jót teszünk, ha úgy döntünk, örökre búcsút intünk az öblítők használatának. Fontos ugyanis, hogy ezek a termékek legtöbbször műanyag borítást kapnak, és mivel egy családban akár havonta több flakonnal is elhasználnak belőle, a természet számára is hatalmas terhet jelent.

Akkor mégis miért szerepel annyit a reklámokban az öblítő? A válasz a marketingstratégiákban rejlik. Minél jobban sikerül elhitetni a vásárlókkal, hogy szükség van rá, annál nagyobb profitot hoz az eladott termék.

Ha úgy érezzük, számunkra mégis elképzelhetetlen az öblítő kihagyása a mosás során, próbáljunk ki egy természetes alapanyagokból, otthon könnyen elkészíthető verziót! Ehhez segítségül íme egy rendkívül gyors, és nem mellesleg fillérekbe kerülő recept:

 

Öblítő összetevők:

0,5 dl ecet

0,5 dl víz

100%-os illóolaj
(teafaolaj, levendula vagy bármi más kedvencünk)

Az összetevőket csak keverjük össze, majd a megszokott helyen töltsük a mosógép tartályába mosás előtt. Akár hisszük, akár nem, a kimosott, megszáradt ruhákon nyomát sem érezzük majd az ecetnek. Helyette viszont a mosógépünkkel is jót teszünk közben, hiszen az ecettől mentessé válik a penésztől, a vízkőtől és a nyálkás lerakódásoktól is.